江门花卉苗木企业网

您当前的位置:首页 > 盆景 >

家居绿化必风水禁忌 卫生间不宜有盆景

时间:2015-01-07
随着环境嘅污染与及啲人平时事业嘅时间加大,好多人平时好少时间出街踏青,去感受大自然。就,会钟意喺家宅当中种植树木,增添绿色。花园绿化,本系好事。但喺风水学而言,屋前屋后种树都要讲脚,以免发生不良效应,如家门口种树,尤如插上顶心杉一条,令主人各事无益,特别系树木神高而又逼近屋院四周围,容易横支扫瓦,或者扫坏正梁,此系风水大忌。咁,我哋喺种植树木嘅同时,要避忌啲风水呢?今日,我哋就喺风水学嘅野嚟探讨一番。
忌风水
一、忌门前有大树
风水学讲嘅一门人与环境之间嘅和谐法则,喺法则里面最注重嘅就系中庸之道。喺现代环境学嘅理念上,啲人都比较向往绿色与亲近自然。就,钟意喺家宅个院度种上好多嘅树木。风水学中,门为一家气口嘅出入之地,同时起到沟通室内与室外嘅屋企人员出入嘅必经之地。就,家宅门前有大树,会阻挠阳气嘅进入,令到阴气易进入屋之内。从地理自然学嘅野上嚟讲,树木都易惹雷电嘅危险。就喺畀家宅增添绿色环境嘅时候,使谨慎门前不宜种易成为大树嘅植物树种。
二、避忌树枝过粗延伸入间屋
喺风水学嘅理念当中,树木得滞神高,得滞奇形怪状都系属於易惹阴气,与及低迷气场嘅物体。而树枝过粗,延伸到屋嘅瓦背顶与及窗门口,都代表一种好唔利嘅风水现象。呢种现象称为“阳气过弱”,容易将间屋里面嘅阳气、人气、猛激统统都吸走。我哋喺电影、恐怖小说里面可以睇到,嗰啲荒废嘅屋多数都系噉阴深深嘅。就,大树长入室内嘅,容易造成门庭冷落嘅格局。
三、厕所不宜有盆栽
厕所系啲人冲凉沐浴与及平时方便嘅家居地方。就,呢个位最宜保持干净或者阳光充足嘅光线。就唔适宜喺厕所里面种植盆栽植被,因为啲植被摆喺呢度会影响啲人嘅身体健康。

企业名称:江门市建树花木苗圃基地
企业性质:股份有限公司
经营模式:贸易
所属行业:花卉苗木
主营产品:刺柏、山苔、石榴
主营品牌:建树
公司规模:150-200人
注册资金:9500万
联系人:渠璋 技术部助理
电 话:0750-69931692
手 机:15964164579
邮 箱:429810502@qq.com
在线QQ:429810502
公司地址:江门市五丁街155号


公司简介:江门市建树花木苗圃基地坐落在江门市五丁街155号,始建于2004年年末。公司本着“诚信为本,优质服务”的经营理念。我们具有品种齐全、价格合理的优势。主要经营刺柏、山苔、石榴、红苔等各类花卉苗木,公司的产品已经销售到包括北美,南美,欧洲,亚洲超过20个国家。在公司高速发展的同时愿与各位经销商客户携手共进,创造美好未来!欢迎各界朋友莅临公司参观、指导和业务洽谈。

公司招聘:本公司诚招多名普工;要求:男20-35岁,女20-40岁,学历不限,无需毕业证;公司实行每周五天、一天八小时工作制。员工福利:公司有舒适的工作环境;公司为员工安排年度体检、旅游。